Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mazurek ucierany z kawowymi falami"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 295
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 295
Składniki
Czas przygotowania: 85 minut. 1 porcja: 340 kcal. Cena porcji: 70 gr
Przygotuj spody mazurków: masło utrzyj ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasnokremową masę. Do masy maślanej kolejno domieszaj jajka.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Wlej mleko. Wszystkie wymieszaj mikserem.
Dwie podłużne foremki posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie każdej rozsmaruj połowę przygotowanego ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st.
Piecz 25–30 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Spody mazurków studź 20 minut w foremkach, potem delikatnie wyjmij i odłóż do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj krem: z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotuj gęsty budyń. Wystudź go. Kawę rozpuść w odrobinie wrzątku. Zimny budyń utrzyj z masłem, pod koniec dodaj kawę.
Krem przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij dekoracyjne fale kremu na obydwa spody. Ew. mazurki udekoruj owocami w cukrze.Źródło: Tina