Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny Mazurek wielkanocny z cukierków toffi.
foremka owalna lub brytfanka o długości około 32x22cm.
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 64
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 785
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 78
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 64
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 785
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 78
Składniki
1. Ciasto Do misy wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka, jogurt i masło. Zagniatamy ciasto ręcznie lub mikserem z końcówką mieszającą w kształcie haka/świderek. Z dobrze wyrobionego ciasta odkrawamy 1/3 masy. Większą część ciasta rozprowadzamy na dnie owalnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałą 1/3 część ciasta dzielimy na 2 części i z każdej z nich rolujemy długie paski. Paski skręcamy ze sobą i taki ala' warkocz przyklejamy na brzegi ciasta wyłożonego w foremce. Warkocz powinien być przyklejony do brzegów ciasta i dobrze stykać z bokami foremki. Spód ciasta dziurkujemy widelcem. Foremkę z ciastem wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół, na środkowej półce piekarnika, w 180℃ przez około 20-30 min. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba mieć to na uwadze. Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika i pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia.
2. Masa toffi. Rodzynki korynckie zalewamy whisky i odstawiamy na 1 godzinę, po czym odcedzamy (nie płuczemy). W rondelku roztapiamy masło, dodajemy kremówkę i cukierki toffi. Podgrzewamy ciągle mieszając do rozpuszczenia się cukierków. Wyłączamy grzanie kuchenki, dodajemy rodzynki i mieszamy. Masę wylewamy na ostudzone ciasto.
3. Dekoracja. Od razu jak wylejemy masę tofii na ciasto, to zaczynamy dekorację, ponieważ masa szybko zastyga. Najpierw przy brzegach kładziemy kandyzowaną skórkę pomarańczową, następnie płatki migdałów, jajka czekoladowe wciskając je lekko w masę toffi, a na koniec połówki orzechów włoskich. Na środku mazurka robimy kwiatuszek z jajeczka czekoladowego i płatków migdałowych. W razie jakichkolwiek wątpliwości przy robieniu ciasta zobacz film.