Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znany niemiecki deser (zwłaszcza w Nadrenii Północnej-Westfalii). Męski – gdyż jednym ze składników jest rum. Deser zawiera również budyń waniliowy, bitą śmietanę i kawałki czekolady. Oczywiście robiąc ten deser dla dzieci, musimy pominąć rum.
Składniki
Do kremu mozna oczywiscie uzyc kupnego budyniu, ja preferuje domowy, gdyz jego przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, co gotowanie kupnego, i ma te zalete, ze nie posiada w swoim skladzie chemii. Najpierw zeskrobac ziarenka wanilii. Wlac 3/4 mleka do garnka, dodac ziarenka i laske wanilii, sól i cukier i zagotowac. Skrobie wymieszac z reszta mleka i dodac zóltka.
Troche goracego mleka wlac do mieszanki skrobi z zóltkami, wymieszac i dodac do goracego mleka.Mieszac caly czas, równiez na dnie garnka i gotowac ok, 1 minuty. Przelac budyn przez sito do miski o duzej srednicy, przykryc folia spozywcza, aby nie utworzyl sie kozuch i odstawic do ostygniecia.
Zimny budyn przelac do wysokiej miski, ubic smietane na sztywno, budyn wymieszac trzepaczka do uzyskania gladkiej konsystencji i ostroznie dodac do niego bita smietane. Doprawic rumem i pokrojona na kawalki kuwertura.