Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znany niemiecki deser (zwłaszcza w Nadrenii Północnej-Westfalii). Męski – gdyż jednym ze składników jest rum. Deser zawiera również budyń waniliowy, bitą śmietanę i kawałki czekolady. Oczywiście robiąc ten deser dla dzieci, musimy pominąć rum.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 231
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1023
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 231
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1023
Składniki
Do kremu mozna oczywiscie uzyc kupnego budyniu, ja preferuje domowy, gdyz jego przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, co gotowanie kupnego, i ma te zalete, ze nie posiada w swoim skladzie chemii. Najpierw zeskrobac ziarenka wanilii. Wlac 3/4 mleka do garnka, dodac ziarenka i laske wanilii, sól i cukier i zagotowac. Skrobie wymieszac z reszta mleka i dodac zóltka.
Troche goracego mleka wlac do mieszanki skrobi z zóltkami, wymieszac i dodac do goracego mleka.Mieszac caly czas, równiez na dnie garnka i gotowac ok, 1 minuty. Przelac budyn przez sito do miski o duzej srednicy, przykryc folia spozywcza, aby nie utworzyl sie kozuch i odstawic do ostygniecia.
Zimny budyn przelac do wysokiej miski, ubic smietane na sztywno, budyn wymieszac trzepaczka do uzyskania gladkiej konsystencji i ostroznie dodac do niego bita smietane. Doprawic rumem i pokrojona na kawalki kuwertura.