Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny metrowiec to klasyka sama w sobie, kojarząca się z niedzielną wizytą na kawie u cioci lub babci. Aby nadać typowemu ciastu nieco nowoczesnego stylu polej metrowiec „lemon curd”, czyli obłędnym kremem cytrynowym o aksamitnej strukturze. Dzięki temu trikowi nawet ciocia i babcia będą skłonne unowocześnić swoje dotychczasowe receptury klasycznego metrowca.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99036
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 140
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5092
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13709
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5910
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99036
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 140
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5092
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13709
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5910
Składniki
Weź 3 jajka i oddziel żółtka od białek. Ubij białka mikserem na najwyższych obrotach, stopniowo dodając 150 g cukru i łyżeczkę cukru waniliowego. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Dolej 75 ml oleju i 75 ml wody. Wyłącz mikser i dodaj 250 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia mieszając za pomocą łyżki. Ciasto ciemne wykonaj analogiczne do jasnego, odejmując 2 łyżki mąki na rzecz kakao.
Obywa ciasta wlej do foremek keksowych (ok. 30 cm długości), natłuszczonych masłem i wysypanych mąką lub bułką tartą. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 40 minut.
Wlej 400 ml mleka do rondelka, dosyp cukier i cukier waniliowy. Resztę mleka dokładnie rozmieszaj z żółtkami i mąką ziemniaczaną lub budyniem. Masę jajeczną wlej do bulgoczącego mleka i ugotuj budyń, a następnie odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj mikserem dodając łyżką zimny budyń. Masa powinna być aksamitnie gładka.
Pokrój ciemne i jasne ciasto na kromki o grubości około 2 cm. Smaruj poszczególne fragmenty ciasta masą i kolejno łącz ze sobą naprzemiennie: raz jasne, raz ciemne ciasto.
Dokładnie wyszoruj cytryny, zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Wszystkie składniki umieść w metalowej miseczce. Dodaj jajka, cukier i masło. Rozpuść składniki w kąpieli wodnej, aby powstała gładka masa. Dla uzyskania perfekcji konsystencji przetrzyj go przez gęste sitko. Emulsyjną masą posmaruj wierzch metrowca. Możesz ozdobić karmelizowanymi plasterkami cytryn.
Ciasto włóż do lodówki i porządnie schłodź. Wyjmij metrowiec z lodówki i pokrój maksymalnie na skos.