Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz zrobić wrażenie na rodzinie w czasie świąt lub innych spotkań? Przygotuj metrowiec siostry Anastazji. Po przekrojeniu ciasto to wygląda spektakularnie, ale nie daj się zwieść - wbrew pozorom jego przygotowanie jest bardzo proste.
Jabłecznik można przygotowywać na wiele sposobów. W tej wersji nie ma on krus...
Odsłon: 22974
Pyszne szybkie danie, smakuje wyśmienicie, szybko znika z talerza. Bardzo lub...
Odsłon: 72
Moim bliskim tak posmakowało że robię je dość często. Dzisiaj przygotowałam w...
Odsłon: 83
Pierwszy raz jadłam je będąc na koloni na Węgrzech wiele lat temu, a później...
Odsłon: 69
Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kol...
Odsłon: 465
Pyszne szybkie danie, smakuje wyśmienicie, szybko znika z talerza. Bardzo lub...
Odsłon: 72
Moim bliskim tak posmakowało że robię je dość często. Dzisiaj przygotowałam w...
Odsłon: 83
Pierwszy raz jadłam je będąc na koloni na Węgrzech wiele lat temu, a później...
Odsłon: 69
Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kol...
Odsłon: 465
Składniki
Jajka wyciągnąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Połącz z cukrem białym i waniliowym. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Wlewaj cienkim strumieniem olej, a następnie wodę. Nie przestawaj miksować aż do połączenia składników. Mąkę pszenną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Wmieszaj we wcześniej przygotowaną masę. Podziel ciasto na dwie równe części. Do pierwszej z nich dodaj kakao, a do drugiej mąkę pszenną. Wymieszaj.
Przygotuj dwie takie same formy keksówki. Do jednej wlej jasne ciasto, a do drugiej ciemne. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 30-35 minut aż do suchego patyczka.
W tym czasie przygotuj domowy budyń. Odlej 1/4 szklanki mleka, dodaj do niego żółtka i skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj z pomocą trzepaczki. W garnku zagotuj pozostałe mleko wraz z cukrem. Mieszaj od czasu do czasu. Na koniec dodaj ziarenka wanilii. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej przygotowaną mieszankę. Energicznie mieszaj, aby nie było grudek. Gotuj na małym ogniu 2-3 minuty aż budyń zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej umieść w misie miksera. Ubij na jasną i puszystą masę. Dodawaj po łyżce przestudzony budyń, cały czas miksując. Krem powinien być gęsty i jednolity.
Kiedy ciasto będzie już gotowe i przestudzone, pokrój je na dwucentymetrowe paski. Następnie układaj na przemian jasne ciasto, krem budyniowy i ciemne ciasto. Jeśli zostanie ci na końcu odrobina kremu, wysmaruj wierzch. Śmietankę zagotuj, dodaj czekoladę i mieszaj tak długo aż polewa będzie gładka i błyszcząca. Udekoruj nią ciasto. Metrowiec włóż do lodówki na minimum całą noc, aby krem stężał.
Przepisy Desery
Desery
Rolada z kremem karpatkowym
Desery
Pleśniak z jabłkami
Desery
Sernik na zimno z malinami i galaretką
Desery
Arroz doce czyli ryż na słodko
Rolada z kremem karpatkowym
Krem karpatkowy wydaje mi się jednym z najsmaczniejszych, a rolada jednym z n...
Odsłon: 17
Pleśniak z jabłkami
Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kol...
Odsłon: 465