Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Metrowiec z moim ulubionym kremem. Klasyczne ciasto w innej odsłonie.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8178
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1176
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9942
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4552
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 583
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8178
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1176
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9942
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4552
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 583
Składniki
Zaczynam od jasnego ciasta, gdyż wtedy nie muszę używać nowych naczyń do przygotowania ciemnego ciasta. Mam dwie jednakowej wielkości keksówki, dlatego piekę oba ciasta równocześnie (użyłem foremek 30x10cm).
Do miski wsypuję cukier, cukier wanilinowy i sól, następnie wbijam jajka i ubijam na wysokich obrotach mikserem do rozpuszczenia się cukru. Powinna powstać jasna, puszysta masa. Następnie dodaję wodę i olej. Mieszam na niskich obrotach. Do powstałej masy dodaję mąkę i proszek do pieczenia, mieszam delikatnie łyżką. Ciasto przelewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciemne ciasto przygotowuję w analogiczny sposób. Do miski wsypuję cukier oraz sól, wbijam jajka i ubijam na puszystą masę. Na koniec dodaję olej i wodę. Miksuję chwilę na małych obrotach. Do masy wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia i tutaj już mieszam ręcznie, łyżką.
Ciasta piekłem około 35 minut w 175 stopniach. Gotowe ciasto studziłem na kratce, wyjęte z foremki.
Krem: Połowę mleka zagotowałem, w drugiej połowie rozprowadziłem budyń z cukrami i 2 łyżkami mąki. Wlałem do gotującego się mleka i gotowałem ciągle mieszając. Masło ubiłem na puszystą masę aż zrobiło się białe, powoli dodawałem ostudzoną masę budyniową.
Polewa z czekolady: W rondelku zagotowałem troszkę wody, przykryłem go metalową miską do której rozkruszyłem czekoladę. Dodałem mleko i masło, mieszałem podgrzewając na parze. Płynną czekoladą polałem gotowe ciasto.
Ostudzone ciasta kroiłem w kromki grubości 1,5-2cm. Kromki układałem na przemian kolorami sklejając je kremem. Całość polałem polewą z czekolady. Metrowiec jest bardzo długi, więc dzielę go na mniejsze części i przechowuję w lodówce.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta ciemnego dodałem kurkumę i siemię lniane. W kremie i jasnym cieście są płatki owsiane. Dno obu foremek wysypałem otrębami.