Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to najlepszy przepis na pierniczki jaki do tej pory udało mi się znaleźć . Pierniczki są mięciutkie nie twardnieją nawet gdy przechowujemy je dłużej. Trzeba tylko pamiętać , aby przechowywać je w woreczkach foliowych. Takie pierniczki możemy zawiesić na choince, wystarczy je przebić grubą igłą z nitką lub cienkim sznureczkiem i zawiązać supełek.
wałek, stolnica, rondelek, łyżka stołowa, widelec, łyżeczka, foremki do wykrawania ciastek, papier do pieczenia
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Mąkę przesiej przez sitko do miski lub na papier. Dodaj przesiane kakao, sodę , sól i przyprawę do piernika, całość dokładnie wymieszaj. W rondelku roztop masło lub margarynę , pilnuj, aby nie było zbytnio gorące, nie może się zagotować, ma się tylko rozpuścić ! Zdejmij z ognia wsyp cukier, dodaj miód, dokładnie wymieszaj. Następnie do ciepłego, ale nie gorącego masła dodaj powidła, śmietanę , znów dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj jajko i żółtka rozbite wcześniej w małej miseczce lub szklance widelcem. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników i rozpuszczenia się cukru. Najlepiej jest wymieszać rózgą cukierniczą lub mątewką drewnianą , ale można też zmiksować na najwolniejszych obrotach.
Masę wlewamy ( powinna być letnia, lekko ciepła ) do mąki, mieszamy na początku łyżką , a następnie wyrabiamy rękami na jednolite ciasto. Gdyby ciasto było zbytnio rzadkie, możemy dosypać jeszcze troszkę mąki pszennej. Ciasto powinno być dość miękkie, nie może być za sztywne. Zrobioną z ciasta kulkę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwijamy z folii, trochę przegniatamy i wałkujemy partiami na grubość około 0,5 cm. Podczas wałkowania podsypujemy niedużą ilością mąki, aby ciasto nam się nie przyklejało. Z ciasta wycinamy ciasteczka w dowolne kształty. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub lekko posmarowanej tłuszczem. Ciasteczka możemy układać dość blisko siebie, bo wyrastają raczej do góry niż na boki.
Skrawki ciasta zagniatamy, wałkujemy i wykrawamy ponownie pierniczki. Przed włożeniem do piekarnika możemy je pomalować roztrzepanym jajkiem, wtedy będą nam się ładnie błyszczeć po upieczeniu. Pierniczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 185 C przez około 10 minut. Kiedy poczujemy wydobywający się piękny zapach z piekarnika, trzeba się nimi zainteresować, aby nam się nie przypaliły. Pierniczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Uważajmy podczas zdejmowania ich z blaszki bo są kruche i szybko się mogą połamać. Zimnie pierniczki możemy oblać czekoladą lub lukrem i ładnie je udekorować świąteczną dekoracją.
Smacznego !