Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie pierniczki - ilovebake.pl
Ekspresowe w przygotowaniu, miękkie i pulchne pierniki. Z ciastem łatwo się w...
Odsłon: 19435
świąteczne pierniczki nadziewane powidłami-milion razy lepsze jak te sklepowe.
Odsłon: 6255
Proponuję szybki i tani obiad dla rodziny gotowy w 15 minut, potrzebujemy tyl...
Odsłon: 16004
Taki krupniczek każdy z przyjemnością zje zimową porą. Wspaniale smakuje oraz...
Odsłon: 450
Lekka, owocowa sałatka z pyszną szynką wypełnioną puszystym, delikatnym serki...
Odsłon: 142
Proponuję szybki i tani obiad dla rodziny gotowy w 15 minut, potrzebujemy tyl...
Odsłon: 16004
Taki krupniczek każdy z przyjemnością zje zimową porą. Wspaniale smakuje oraz...
Odsłon: 450
Lekka, owocowa sałatka z pyszną szynką wypełnioną puszystym, delikatnym serki...
Odsłon: 142
Składniki
PIERNICZKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI: Świeże drożdże łączymy z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawiamy na ok. 10 min do lekkiego wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski razem z 3/4 szklanki cukru pudru, sodą, cynamonem oraz przyprawą do piernika. Miód rozpuszczamy razem z masłem i dodajemy do mąki, następnie dodajemy jajko i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dokładnie wyrabiamy, aby powstało jednolite ciasto.
PIERNICZKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI: Mąkę przesiewamy do miski razem z 3/4 szklanki cukru pudru, sodą, cynamonem oraz przyprawą do piernika. Następnie dodajemy suche drożdże oraz jajko. Miód rozpuszczamy razem z masłem i dodajemy do mąki, następnie dodajemy ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiamy, aby powstało jednolite ciasto.
Stolnicę dosyć mocno oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm. Foremkami do ciastek wycinamy różne kształty ( foremki nie powinny być duże, ponieważ pierniczki lekko podrosną ). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na ok. 8-10 min. Pierniczki powinny się zarumienić. 1/2 szklanki cukru pudru łączymy z 2 łyżkami gorącej wody i sokiem z cytryny, aby powstał dosyć gęsty lukier. Za pomocą pędzelka smarujemy ostudzone pierniczki lub po prostu polewamy lukrem. Podajemy, gdy lukier na pierniczkach zastygnie.
Przepisy Desery
Desery
Kruche babeczki z kremem budyniowym
Desery
Sernik łaciaty
Desery
Ciasto koliber
Desery
Ruski skubaniec
Kruche babeczki z kremem budyniowym
Któż nie oparły się urokowi kruchych babeczek z kremem budyniowym? Taki deser...
Odsłon: 2342
Sernik łaciaty
Przepis na łaciaty sernik pochodzi ze starego zeszytu babci Irenki. Połączeni...
Odsłon: 16731