Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
cha, aromatyczna tarta migdałowa z figami jest przepyszna. Mimo, że ciasto nie chce współpracować po upieczeniu nie ma problemu z krojeniem i wyciąganiem. Oczywiście, jeśli lubicie inne owoce możecie śmiało zastąpić figi, choć nie ukrywam to połączenie jest nieziemskie. Wiem, że ostatnio dostarczam Wam większość przepisu z figami, ale moje drzewko tak obrodziło w tym roku tymi przepysznymi owocami i korzystam z jego zasobów w najróżniejszych postaciach.
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 168
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1176
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1219
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13328
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 168
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1176
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1219
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13328
Składniki
Do przygotowania ciasta zmiel migdały. Dodaj je do miski z suchymi składnikami.
Następnie do suchych dodaj mokre, czyli jajko i masło. Całość zagnieć, przełóż na folie spożywczą, zawiń i włóż do lodówki na około 1 h lub dłużej.
W tym czasie przygotuj krem. Zmiel migdały. Wymieszaj z wszystkimi pozostałymi składnikami widelcem.
Pokrój figi na ćwiartki lub na takie części jak lubisz.
Gdy upłynie czas chłodzenia ciasta rozłóż je najlepiej dłonią na blasze do tarty. Ciasto ciężko rozwałkować, więc lepiej zrobić to ręcznie, dość szybko gdyż masło topi się w dłoni. Nie przejmuj się, że boki są nie idealnie rozsmarowane jak przy standardowej tarcie. Ciasto po upieczeniu ładnie odchodzi od formy.
Ciasto nie potrzebuje podpieczenia. Od razu wylewamy na nie krem i układamy figi skórką do dołu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 30 minut.