Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowe bezglutenowe ciacho z żelką

Migdałowe bezglutenowe ciacho z żelką

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1737

Dodano:

Odsłon: 1405

Pyszne puszyste ciacho migdałowo czekoladowe. Nie oderwiecie się od niego. Wszelkie biszkopty na mące mogą się schować. Jest obłędne, chrupiące, rozpływa się w ustach :-)

Składniki

  • ciasto migdałowe: 4 jajka wielkość M
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao płaskie
  • 170 g migdałów mielonych
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • krem: 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • żelka wiśniowa: 250 g wiśni
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska
  • 1 łyżeczka żelatyny płaska
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki czekolady tartej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Migdałowe bezglutenowe ciacho z żelką

Przygotowanie

  1. ciasto:

    Do miski wbijam białka i ubijam na sztywno z solą. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, kolejna łyżka jak poprzedni rozpuści się. Na końcu dodaję żółtka, ekstrakt waniliowy i mieszam robotem do połączenia składników. Dodaję migdały, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszam łyżką od spodu. Dno formy okrągłej o średnicy 21 m wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam formę zmniejszam temperaturę na 175 stopni i piekę około 30 minut. Wyjmuję i studzę.

  2. Krem:

    Do miski przekładam mascarpone, śmietanę, puder i ubijam mikserem. Wykładam na wystudzone ciasto. Posypuję czekoladą.

  3. Żelka:

    Wiśnie wydrylowane przekładam do garnka, wlewam sok z cytryny, dodaję cukier i gotuję aż wiśnie puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w 30 ml wody i wlewam do wiśni, zagotowuję. Żelatynę namaczam w łyżce wody i dodaję do wiśni. Mieszam aż się rozpuści. Żelkę odstawiam do przestudzenia. Można zrobić dzień wcześniej. Żelkę wylewam na krem. Ciasto posypuję migdałami mielonymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń