Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 3667
Dodano: 19.12.2017
Odsłon: 868
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na papierze do pieczenia narysować 10- 12 okręgów o średnicy 16 cm. Można użyć do tego talerza. Okrąg naciąć do połowy. Zwinąć w stożek i umocować przy pomocą spinacza biurowego. Stożki włożyć do kubków lub foremek( rożkiem do dolu).
Jaja rozbić. Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Powoli wsypać cukier. Szybko wmieszać żółtka. Mielone migdały, mąkę, skrobię kukurydzianą wymieszać razem i ostrożnie zmieszać z masą jajeczną.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i napełniać stożki. Pamietajmy, że ciasto jeszcze urośnie. Piec w nagrzanym piekarniku 15- 20 minut.
Następnie stożki ostudzić na metalowej kratce i ostrożnie zdjąć papier. Można je wyrównać nożem, żeby dobrze stały.
Kuwerturę posiekać i rozpuścić w kapieli wodnej: kuwerurę dajemy do rondelka i wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Pistacje drobno siekamy lub mielimy. Przy pomocy pędzelka smarujemy stożki rozpuszczoną kuwerturą. Obtaczamy w mielonych pistacjach. Doklejamy srebrne cukrowe kulki, a na czubku umieszczamy owoc miechunki( na wykałaczkę).
Na skróty
Komentarze do przepisu (13)

Docherro 20 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
śliczne i smaczne choineczki:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 19 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
Super te choineczki :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 19 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
Qrcze, to jest Super :DWytrzymają do Nowego Roku? ;) Odpowiedzi: 6 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz

Fonka 19 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
Bardzo fajne te choinki:D Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz