Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy herbata bez herbatnika ma sens?
Deser warstwowy w pucharkach zawsze sprawdza się na imprezach! Chrupiące herb...
Odsłon: 43
Przygotowanie idealnego posiłku to sztuka, która łączy w sobie harmonię smakó...
Odsłon: 2830
Pokrojone w kawałki zdrowe, jędrne prawdziwki nawleczone na nitce, suszone w...
Odsłon: 87
Deser warstwowy w pucharkach zawsze sprawdza się na imprezach! Chrupiące herb...
Odsłon: 43
Przygotowanie idealnego posiłku to sztuka, która łączy w sobie harmonię smakó...
Odsłon: 2830
Pokrojone w kawałki zdrowe, jędrne prawdziwki nawleczone na nitce, suszone w...
Odsłon: 87
Składniki
ROBIMY CIASTO Migdały wrzucamy do misy blendera i kruszymy do momentu, w którym osiągną konsystencję mokrego piasku. Możemy także umieścić je w woreczku foliowym i dokładnie utłuc wałkiem lub użyć gotowych, tartych migdałów. Miękkie masło ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i rozmiksowujemy dokładnie. Jajko powinno mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Teraz odkładamy mikser i chwytamy w dłoń drewnianą łychę. Do masy dorzucamy mąkę oraz rozdrobnione migdały i mieszamy składniki do wstępnego połączenia. Gdy ciasto stanie się bardzo gęste, zaczynamy zagniatać je dłonią w jednolitą, zwartą kulę.
ROBIMY HERBATNIKI Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płaską, standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto dzielimy na cztery części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy na cienki placek, o grubości około 5mm. Teraz zaczyna się prawdziwa frajda. Z ciasta wycinamy wybranymi foremkami ulubione, herbatnikowe kształty i układamy je na przygotowanej blasze. Nie musimy zachowywać pomiędzy poszczególnymi ciasteczkami zbyt dużych odstępów, gdyż nie będą ani rosły, ani rozlewały się na boki. Herbatniki powinny dokładnie zachować wyciśnięty w cieście kształt.
PICHCIMY HERBATNIKI Gotowe ciastka wsuwamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 12-15 minut, w zależności od ich wielkości i grubości ciasta. W tym czasie powinny się zarumienić, odrobinę podnieść i wydać przyjemny, maślano-migdałowy zapach. Po wyciągnięciu ciasteczka pozostawiamy na blasze przez kilka minut, aby odrobinę stwardniały i odparowały, a następnie studzimy je całkowicie na kratce. W tym czasie zabieramy się za kolejną porcję oczekującego ciasta...
DEKORUJEMY HERBATNIKI Gdy wszystkie ciastka będą już upieczone i wystudzone, przygotowujemy czekoladową polewę. Mamy dwie opcje: Możemy użyć gotowej polewy. Wówczas należy umieścić ją na 5 minut w rondlu z gorącą wodą, a następnie odciąć róg opakowania i polewać herbatniki, tworząc fikuśne zygzaki. Możemy także rozpuścić tabliczkę mlecznej czekolady w kąpieli wodnej. W takim wypadku w rondelku zagotowujemy wodę i kładziemy na niego miskę z połamaną na kostki czekoladą, uważając przy tym, aby dno miski nie miało styczności z wrzątkiem. Kontrolujemy czekoladę w trakcie roztapiania, a gdy widzimy, że zaczyna robić się płynna, mieszamy. Gdy uzyska płynną, gładką i błyszczącą konsystencję, ściągamy miskę znad pary wodnej i za pomocą łyżeczki oblewamy wierzch herbatników.