Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowe muffinki z kremem cytrynowym

Przepis dnia 2011-01-17
Migdałowe muffinki z kremem cytrynowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 574

Dodano:

Odsłon: 6228

Cały dzień chodziły mi po głowie muffinki. Wpadłam do domu i okazało się, że nie mam ani cukru, ani za dużo mąki. Jednym słowem dramat. Ale dla chcącego nic trudnego.

Składniki

  • jajka, 3 szt.
  • żółtko, 1 szt.
  • Miód, 3 czubate łyżki + 1 czubata łyżka
  • płatki owsiane, 3/4 szklanki
  • maka pszenna, 4 łyżki
  • płatki migdałowe, 4 łyżki
  • mąka kukurydziana, 1 łyżka
  • mleko, 150 ml
  • cytryna, 1 szt
  • aromat migdałowy, 2 krople
  • soda oczyszczona, 2 łyżeczki
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Migdałowe muffinki z kremem cytrynowym

Przygotowanie

  1. Całe jajka miksujemy z 3 łyżkami miodu, aż masa będzie puszysta. Migdały prażymy na suchej patelni i studzimy. Płatki owsiane mielimy na miał. Migdały i płatki dodajemy do zmiksowanych jajek. Dodatkowo dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i aromat. Wszystko mieszamy łyżką. Rozlewamy do foremek na muffinki (3/4 wysokości foremek) i pieczemy w 180 stopniach do "suchego patyczka".

  2. Przygotowujemy krem cytrynowy: Skórkę z cytryny wrzucamy do rondelka. Wyciskamy dokładnie sok z całej cytryny i wlewamy do rondelka. Dodajemy żółtko, łyżkę miodu oraz mąkę kukurydzianą. Wszystko mieszamy na małym ogniu, aż składniki dokładnie się połączą. Dolewamy mleko i mieszamy do momentu, aż całość zgęstnieje. Wyciągamy skórkę z cytryny.

  3. Krem przekładamy do szprycy i nadziewamy nim upieczone muffinki. Resztką kremu i rozkruszonym ciasteczkiem otrębowym dekorujemy muffinki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń