Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 552
Dodano: 07.01.2011
Odsłon: 6163
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Całe jajka miksujemy z 3 łyżkami miodu, aż masa będzie puszysta. Migdały prażymy na suchej patelni i studzimy. Płatki owsiane mielimy na miał. Migdały i płatki dodajemy do zmiksowanych jajek. Dodatkowo dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i aromat. Wszystko mieszamy łyżką. Rozlewamy do foremek na muffinki (3/4 wysokości foremek) i pieczemy w 180 stopniach do "suchego patyczka".
Przygotowujemy krem cytrynowy: Skórkę z cytryny wrzucamy do rondelka. Wyciskamy dokładnie sok z całej cytryny i wlewamy do rondelka. Dodajemy żółtko, łyżkę miodu oraz mąkę kukurydzianą. Wszystko mieszamy na małym ogniu, aż składniki dokładnie się połączą. Dolewamy mleko i mieszamy do momentu, aż całość zgęstnieje. Wyciągamy skórkę z cytryny.
Krem przekładamy do szprycy i nadziewamy nim upieczone muffinki. Resztką kremu i rozkruszonym ciasteczkiem otrębowym dekorujemy muffinki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

asia111 08 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
smakowite, muszę takie zrobić1 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 08 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Oj! Kusisz...1 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 08 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
ale cudnie wyglądają1 Kto głosował? | Odpowiedz