Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 17-01-2011
Cały dzień chodziły mi po głowie muffinki. Wpadłam do domu i okazało się, że nie mam ani cukru, ani za dużo mąki. Jednym słowem dramat. Ale dla chcącego nic trudnego.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7552
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2577
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7552
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2577
Składniki
Całe jajka miksujemy z 3 łyżkami miodu, aż masa będzie puszysta. Migdały prażymy na suchej patelni i studzimy. Płatki owsiane mielimy na miał. Migdały i płatki dodajemy do zmiksowanych jajek. Dodatkowo dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i aromat. Wszystko mieszamy łyżką. Rozlewamy do foremek na muffinki (3/4 wysokości foremek) i pieczemy w 180 stopniach do "suchego patyczka".
Przygotowujemy krem cytrynowy: Skórkę z cytryny wrzucamy do rondelka. Wyciskamy dokładnie sok z całej cytryny i wlewamy do rondelka. Dodajemy żółtko, łyżkę miodu oraz mąkę kukurydzianą. Wszystko mieszamy na małym ogniu, aż składniki dokładnie się połączą. Dolewamy mleko i mieszamy do momentu, aż całość zgęstnieje. Wyciągamy skórkę z cytryny.
Krem przekładamy do szprycy i nadziewamy nim upieczone muffinki. Resztką kremu i rozkruszonym ciasteczkiem otrębowym dekorujemy muffinki.