Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 17-01-2011
Cały dzień chodziły mi po głowie muffinki. Wpadłam do domu i okazało się, że nie mam ani cukru, ani za dużo mąki. Jednym słowem dramat. Ale dla chcącego nic trudnego.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117950
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8349
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3103
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2061
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1520
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117950
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8349
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3103
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2061
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1520
Składniki
Całe jajka miksujemy z 3 łyżkami miodu, aż masa będzie puszysta. Migdały prażymy na suchej patelni i studzimy. Płatki owsiane mielimy na miał. Migdały i płatki dodajemy do zmiksowanych jajek. Dodatkowo dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i aromat. Wszystko mieszamy łyżką. Rozlewamy do foremek na muffinki (3/4 wysokości foremek) i pieczemy w 180 stopniach do "suchego patyczka".
Przygotowujemy krem cytrynowy: Skórkę z cytryny wrzucamy do rondelka. Wyciskamy dokładnie sok z całej cytryny i wlewamy do rondelka. Dodajemy żółtko, łyżkę miodu oraz mąkę kukurydzianą. Wszystko mieszamy na małym ogniu, aż składniki dokładnie się połączą. Dolewamy mleko i mieszamy do momentu, aż całość zgęstnieje. Wyciągamy skórkę z cytryny.
Krem przekładamy do szprycy i nadziewamy nim upieczone muffinki. Resztką kremu i rozkruszonym ciasteczkiem otrębowym dekorujemy muffinki.