Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 17-01-2011
Cały dzień chodziły mi po głowie muffinki. Wpadłam do domu i okazało się, że nie mam ani cukru, ani za dużo mąki. Jednym słowem dramat. Ale dla chcącego nic trudnego.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7541
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 32
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 76
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1257539
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7541
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 32
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 76
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1257539
Składniki
Całe jajka miksujemy z 3 łyżkami miodu, aż masa będzie puszysta. Migdały prażymy na suchej patelni i studzimy. Płatki owsiane mielimy na miał. Migdały i płatki dodajemy do zmiksowanych jajek. Dodatkowo dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i aromat. Wszystko mieszamy łyżką. Rozlewamy do foremek na muffinki (3/4 wysokości foremek) i pieczemy w 180 stopniach do "suchego patyczka".
Przygotowujemy krem cytrynowy: Skórkę z cytryny wrzucamy do rondelka. Wyciskamy dokładnie sok z całej cytryny i wlewamy do rondelka. Dodajemy żółtko, łyżkę miodu oraz mąkę kukurydzianą. Wszystko mieszamy na małym ogniu, aż składniki dokładnie się połączą. Dolewamy mleko i mieszamy do momentu, aż całość zgęstnieje. Wyciągamy skórkę z cytryny.
Krem przekładamy do szprycy i nadziewamy nim upieczone muffinki. Resztką kremu i rozkruszonym ciasteczkiem otrębowym dekorujemy muffinki.