Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i efektowne ciasto, które uda się każdemu. Nie wymaga pieczenia, dlatego jego przygotowanie z pewnością nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Zobaczcie, jakie to proste!
blaszka 23 x 33 cm
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
Zaczynamy od zrobienia masy budyniowej. Trzy szklanki mleka przelewamy do garnka, dodajemy cukier i masło. Całość zagotowujemy. W pozostałej części mleka rozpuszczamy: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz budyń śmietankowy. Składniki łączymy ze sobą pry użyciu łyżki. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji (bez grudek). Do gotowej mieszanki dodajemy jajko. Ponownie mieszamy składniki i przelewamy je cienkim strumieniem do gorącego mleka. Wszystko razem mieszamy (masa powinna zgęstnieć). Następnie odstawiamy masę budyniową do wystudzenia.
Blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na spód układamy warstwę krakersów (jeden obok drugiego, tak aby nie pozostawiać żadnych przerw).
Na warstwie krakersów rozprowadzamy równomiernie masę krówkową. Przykrywamy ją drugą warstwą krakersów. Następie wykładamy przestudzoną masę budyniową i ponownie rozkładamy krakersy na górnej warstwie.
Zabieramy się za zrobienie bitej śmietany. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl ciepłej wody. Schłodzoną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, następnie przestudzoną żelatynę.
Bitą śmietanę wykładamy na górę ciasta. Równomiernie rozprowadzamy ją po całej powierzchni blaszki. Ciasto dekorujemy płatkami migdałowymi.