Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowiec z śliwką

Przepis dnia 2020-08-11
Migdałowiec z śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 745 Ocena: 14446

Dodano:

Odsłon: 266

Proste domowe ciasto podkręcone migdałami. Uważajcie bo natychmiast znika ze stołu.

Składniki

  • Ciasto: mąka 220 g + zmielone migdały 30 g
  • margaryna 125 g
  • cukier 55 g
  • 1/2 jajka ( lub 1 mniejsze )
  • śmietana 18 % 3-4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • Nadzienie : śliwki ok. 600 g
  • płatki migdałowe 4-5 łyżek
  • cynamon 1 łyżka
  • cukier puder do posypania
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Migdałowiec z śliwką

Przygotowanie

  1. Blaszka 21 X 21 cm, wysmarowana margaryną i posypana bułką tartą.
    Śliwka przekroić na pół, wyjąć pestki.
    Ciasto.
    Z wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto i równomiernie rozłożyć w formie.
    Na ciasto gęsto rozłożyć śliwki lekko dociskając do blaszki.
    Całość posypać cynamonem i płatkami migdałowymi.
    Piec w 180 C około 45-50 minut.
    Po upieczeniu wierzch posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń