Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowo-kakaowe misie

Migdałowo-kakaowe misie

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 970

Dodano:

Odsłon: 655

Ciasteczka misie to świetny pomysł na pyszny poczęstunek dla maluchów i dorosłych. Nie powinno ich zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki

  • mąka tortowa 2 szklanki
  • mąka migdałowa 10 dag
  • masło 25 dag
  • cukier puder 10 dag
  • żółtka 2 sztuki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • esencja migdałowa 0,5 łyżeczki
  • śmietana gęsta 3 łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • Lukier:
  • cukier puder 3 łyżki
  • sok z cytryny 0,5 łyżeczki
  • kakao 0,5 łyżeczki
  • Dodatkowo:
  • białko 1 sztuka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Migdałowo-kakaowe misie

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, podzielić na dwie części.

    Do jednej części dodać mąkę migdałową, 2 łyżki śmietany, żółtko, i esencję, zagnieść ciasto.

    Drugą połowę ciasta połączyć z kakao, żółtkiem i łyżką śmietany.

    Oba ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie cienko rozwałkować, wykrawać krążki o średnicy 5 cm i mniejsze o średnicy 2,5 cm.

    Na jednego misia potrzeba dwa małe i jeden duży krążek.

  2. Na duży krążek układamy jeden mały na buzię i drugi przekrojony na pół na uszy. Do jasnego ciasta dajemy dwa ciemne krążki, a do ciemnego dwa jasne.

  3. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko docisnąć uszy i buzię, posmarować roztrzepanym białkiem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

    Upieczone ciasteczka ostudzić.

  4. Lukier:
    Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, połowę przełożyć do szprycy cukierniczej a drugą połowę wymieszać z kakao.

    Przygotowanym lukrem ozdobić zimne ciasteczka tak jak na zdjęciu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń