Zrobiłam je z myślą o dzieciach na święcenie koszyczków :)
Mini babeczki
Składniki
- Mąka pszenna, 2 szkl.
- cukier, 1 szkl.
- mak, 1/2 szkl.
- mało, 250 g
- jajka, 5 szt.
- olej, 8 łyżek
- ocet, 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- kakao, 1 łyżka
- olejek waniliowy
Składniki
- Mąka pszenna, 2 szkl.
- cukier, 1 szkl.
- mak, 1/2 szkl.
- mało, 250 g
- jajka, 5 szt.
- olej, 8 łyżek
- ocet, 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- kakao, 1 łyżka
- olejek waniliowy

Etapy przygotowania
Masło ucieram z cukrem i żółtkami,dodaje proszek do pieczenia ,ocet,olej i olejek waniliowy ilość wg. gustu wszystko ucieramy.Następnie dodajemy mąkę (1 łyżkę odkładamy),wykładamy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy ciasto.
Ciasto dzielimy na trzy porcje do jednej dodajemy łyżkę mąki , do drugiej kakao,do trzeciej mak.
Do wysmarowanej blaszki nakładamy najpierw ciasto białe ,ciemne i z makiem .W moich babeczkach zrobiłam to na odwrót . Jeżeli pieczemy małe babeczki (12 szt) pieczemy 30 min. w 180 st. Natomiast jeżeli w keksowej formie to 60 min.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 181

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 576

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 619
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 181

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 576

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 619



Składniki
- Mąka pszenna, 2 szkl.
- cukier, 1 szkl.
- mak, 1/2 szkl.
- mało, 250 g
- jajka, 5 szt.
- olej, 8 łyżek
- ocet, 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- kakao, 1 łyżka
- olejek waniliowy
Masło ucieram z cukrem i żółtkami,dodaje proszek do pieczenia ,ocet,olej i olejek waniliowy ilość wg. gustu wszystko ucieramy.Następnie dodajemy mąkę (1 łyżkę odkładamy),wykładamy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy ciasto.
Ciasto dzielimy na trzy porcje do jednej dodajemy łyżkę mąki , do drugiej kakao,do trzeciej mak.
Do wysmarowanej blaszki nakładamy najpierw ciasto białe ,ciemne i z makiem .W moich babeczkach zrobiłam to na odwrót . Jeżeli pieczemy małe babeczki (12 szt) pieczemy 30 min. w 180 st. Natomiast jeżeli w keksowej formie to 60 min.
Ja nie mogłam się oprzeć i kupiłam ;)
Widziałam takie małe foremki na babeczki i żałuję, że nie kupiłam, bo wyglądają ślicznie i do koszyczka w sam raz. Pozdrawiam.