Do góry

Desery Przepis na:

Mini deserki truskawkowe pod kruszonką

Mini deserki truskawkowe pod kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 946

Dodano:

Odsłon: 4690

Co prawda sezon na truskawki ma się już ku końcowi, ale warto jeszcze wypróbować te mini truskawkowe deserki pod kruszonką. Ostatnio robiłam je dość często, zwłaszcza gdy nie chciało mi się piec całego truskawkowego ciasta. Zapraszam!

Składniki

  • ok. 3-4 szklanki truskawek
  • 1/4 szklanki cukru (u mnie akurat biały pomieszany z brązowym) – można dodać więcej wedle uznania
  • 2 łyżki skrobii kukurydzianej
  • Na kruszonkę potrzeba:
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki białego cukru
  • 1/4 łyżki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki schłodzonego masła
  • 1 żółtko (opcjonalne)
  • 1/4 łyżki cynamonu (opcjonalne)
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

  2. W miseczce łączymy truskawki pokrojone w kawałki z cukrem i skrobią kukurydzianą. Tak przygotowaną masą wypełniamy kokilki.

  3. W osobnej misce zagniatamy cukier, proszek do pieczenia, mąkę, masło (i żółtko z cynamonem) aż do uzyskania kruszonkowej konsystencji.

  4. Kokilki układamy na blasze do pieczenia. Posypujemy porcją kruszonki na wierzchu. Pieczemy przez ok. 25-30 minut, lub do uzyskania rumianego koloru na wierzchu.

  5. Deserek truskawkowy pod kruszonką podajemy schłodzone lub ciepłe z ulubionymi lodami.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń