Do góry

Desery Przepis na:

Mini rogaliki drożdżowe z czekoladą

Mini rogaliki drożdżowe z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2685

Dodano:

Odsłon: 8180

Te rogaliki idealnie sprawdzą się jako przekąska do szkoły,do pracy lub na piknik.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdż
  • 300 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • Cukier puder
  • Czekolada: 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka żelatyny
> 6 os. > 60 min trudne tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewam, w ciepłym rozcieram drożdże, dodaję cukier, mieszam. Na wierzch sypię dwie, trzy łyżki mąki, nakrywam ściereczką i odstawiam, aż zaczyn zacznie pracować.
    Żółtka ucieram z cukrem i mieszam z wyrośniętym zaczynem. Masło rozpuszczam , studzę , również dodaję do zaczyny. Na końcu dosypuje porcjami mąkę, aż otrzymam pożądaną konsystencję ciasta. Gotowe wyrabiam do póki nie będzie gładkie i lśniące, ponownie odstawiam nakryte ściereczką do momentu podwojenia objętości przez moje ciasto.
    Wyrośnięte wykładam na blat, odgazowuję uderzając w nie dłonią i rozwałkowuję na kształt prostokąta.
    Kroję na pasy,

  2. a każdy pas kroję na trójkąty. Żelatynę zalewam odrobiną wody, mieszam i odstawiam by spęczniała. Resztę składników na czekoladę przekładam do rondelka i podgrzewam, aż połączą się ze sobą. Dodaję żelatynę i mieszam do jej rozpuszczenia . Studzę całkowicie, aż stężeje.

  3. Na każdy trójkąt nakładam po łyżeczce czekolady i zwijam rogaliki zaczynając od szerszego końca.

  4. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam na niej rogaliki i po raz kolejny odstawiam by podrosły. Rozmąconym jajkiem smaruję wyrośnięte rogaliki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20-25 min.

  5. Ładnie zrumienione wyjmuję, odstawiam by nieco przestygły i posypuję cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń