Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś domowego, coś pysznego do popołudniowej kawy.
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 227
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 956
Coraz częściej wśrod naszych gości pojawiają się ludzie którzy nie jedzą mięs...
Odsłon: 1279
Polecam na kolację.
Odsłon: 175
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 227
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 956
Coraz częściej wśrod naszych gości pojawiają się ludzie którzy nie jedzą mięs...
Odsłon: 1279
Polecam na kolację.
Odsłon: 175
Składniki
Nadzienie jabłkowe.: Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne . 5 jabłek kroimy w drobną kostkę a 3 ścieramy na tarce o dużych oczkach . Całość przekładamy do garnka dosypujemy cukier, cynamon i wlewany sok z cytryny . Całość smażymy do odparowania soku .
Kruche ciasto.: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto . Formujemy kulę , zawijany w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut .
Schłodzone ciasto jeszcze raz szybko zagniatamy , rozwałkowujemy na około pół centymetra , wycinamy kółka i wylepiamy foremki do mini tartaletek .
Trochę ciasta pozostawiamy na paski do dekoracji które będziemy układać na jabłka a następnie zapiekać . Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach , ponownie wkładamy do lodówki około 20 do 30 minut w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 °C .
Tartaletki przed włożeniem do piekarnika obciążamy grochem , kulkami ceramicznymi . Podpiekamy 20 minut , wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia .
Wyciągamy z foremki . Następnie do środka pod pieczonych korpusów nakładamy nadzieje jabłkowe na górę układamy kilka pasków ciasta .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 20 minut na złoty kolor . Ciepłe tartaletki są dość miękkie lecz z upływem czasu zrobią się kruche .
Upieczone tartaletki pozostawiamy do całkowitego wystudzenia , przed podaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem i dekorujemy listkiem mięty .