Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś domowego, coś pysznego do popołudniowej kawy.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1792
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 57
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1792
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 57
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 175
Składniki
Nadzienie jabłkowe.: Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne . 5 jabłek kroimy w drobną kostkę a 3 ścieramy na tarce o dużych oczkach . Całość przekładamy do garnka dosypujemy cukier, cynamon i wlewany sok z cytryny . Całość smażymy do odparowania soku .
Kruche ciasto.: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto . Formujemy kulę , zawijany w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut .
Schłodzone ciasto jeszcze raz szybko zagniatamy , rozwałkowujemy na około pół centymetra , wycinamy kółka i wylepiamy foremki do mini tartaletek .
Trochę ciasta pozostawiamy na paski do dekoracji które będziemy układać na jabłka a następnie zapiekać . Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach , ponownie wkładamy do lodówki około 20 do 30 minut w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 °C .
Tartaletki przed włożeniem do piekarnika obciążamy grochem , kulkami ceramicznymi . Podpiekamy 20 minut , wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia .
Wyciągamy z foremki . Następnie do środka pod pieczonych korpusów nakładamy nadzieje jabłkowe na górę układamy kilka pasków ciasta .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 20 minut na złoty kolor . Ciepłe tartaletki są dość miękkie lecz z upływem czasu zrobią się kruche .
Upieczone tartaletki pozostawiamy do całkowitego wystudzenia , przed podaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem i dekorujemy listkiem mięty .