Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini torciki z kremem budyniowo maśnanym. Smak klasycznego tortu w niestandardowym podaniu. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ozdoby używam cukrowych serduszek
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 183
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104527
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 340
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9050
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 183
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104527
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 340
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9050
Składniki
Biszkopt: Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i ubijamy dosyć długo (ok 5 minut). Dodajemy kolejno żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ustawiamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po łyżce mąki. Płaską dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Piec 15min w 170oC. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciemny biszkopt wykonujemy w ten sam sposób jak jasny.
Krem: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia. Budyń ugotować w ½ l mleka, przykryć folią spożywczą, aby zapobiec powstaniu kożucha, ostudzić. Masło ubić na puszysta masę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao.
Poncz: W gorącej wodzie rozpuścić cukier, wystudzić. Dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz kilka kropel zapachu arakowego.
Przyrządzenie: Szklanką wycinamy jednakową ilość kółek z jasnego i kakaowego biszkoptu. Każde kółeczko namaczamy w ponczu. Z kakaowego biszkopcika robimy podstawę torcików, przekładamy kremem, kładziemy jasny biszkopt, ponownie dekorujemy kremem i kładziemy ciemny krążek. Posypujemy cukrowymi serduszkami. Kolejność wykładania kremów i biszkoptów jest dowolna.