Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Miniszarlotki z granatem"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 33
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 47
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 278
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 33
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 47
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 278
Składniki
Płaty francuskiego ciasta ułóż jeden na drugim. Połóż je na stolnicy oprószonej mąką. Lekko rozwałkuj. Placek potnij na 6 kwadratów. Cukier wymieszaj z cynamonem (jeśli lubisz, możesz dodać szczyptę mielonych goździków i anyżu). Mieszanką posyp ciasto.
Jabłka umyj, wytrzyj do sucha, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w cienkie półplasterki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny, osusz i dekoracyjnie ułóż na środku każdego kawałka ciasta, tak by zachodziły na siebie. Dwa przeciwległe brzegi ciastka zawiń do środka.
Przygotowane ciastka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 10 minut, aż brzegi ładnie się zezłocą. Przed podaniem posyp miąższem granatu.Źródło: Tina