Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Minitorciki Pavlova"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 257
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 257
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Kawę rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody, ostudź. Schłodzone białka ubij z sokiem cytrynowym oraz szczyptą soli. Miksując, dodawaj po porcji cukru. Gdy masa zrobi się gęsta i lśniąca, wlej kawę i wymieszaj. Pianę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.
Na blachy wyłożone pergaminem wyciśnij 24 rozetki o śr. 8 cm. Blachy wsuń do piekarnika rozgrzanego do temp. 100 st. Susz bezy przez godzinę. Zmniejsz temp. do 75 st. i susz kolejną godzinę. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw bezy, by stygły razem z piekarnikiem.
Czekoladę połam na kawałeczki, rozpuść je, mieszając w misce ustawionej na garnku z parującą wodą. Przestudzoną ale jeszcze płynną czekoladą posmaruj połowę bez.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dosypując pod koniec zagęstnik i cukier waniliowy. Morele osącz, truskawki oczyść, potnij w plasterki.
Na pos marowanych czekoladą bezach rozłóż owoce, wyciśnij na nie szprycą ubitą śmietanę. Przykryj pozostałymi bezami, oprósz kakao.Źródło: Tina