Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Miodowe z bakaliami"
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 107
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 78
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 107
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 78
Składniki
Do miski włóż miękkie masło lub margarynę, dodaj cukier i miód. Ucieraj tak długo, aż konsystencja będzie lekko kremowa a kryształki cukru mało wyczuwalne.
Następnie dodaj jajka. Do masy maślano-jajecznej wsyp przesianą mąkę oraz sodę i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj płatki owsiane, posiekane morele, żurawinę, rodzynki oraz orzeszki ziemne i delikatnie wymieszaj.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż je na blasze, zachowując odstępy i delikatnie spłaszcz dłonią lub łyżką.
Jeśli ciasto jest lepkie, zanurz dłonie w zimnej wodzie – ułatwi to formowanie kulek. Piekarnik nagrzej do 180°C. Wstaw blachę z ciasteczkami i piecz ok. 15 min, aż ciasteczka uzyskają złoty kolor. Zostaw na blaszce do przestygnięcia, a następnie przełóż na kratkę, aż całkowicie wystygną.
Rada: Ciasteczka warto przechowywać w dużych, hermetycznie zamykanych słojach. Dzięki temu dłużej będą świeże i chrupiące tak samo, jak zaraz po upieczeniu.
Do ciasta możesz dodać posiekaną czekoladę mleczną lub deserową.
40 minut
Sztuka: 95 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie