Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik

Miodownik

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 491

Dodano:

Odsłon: 4090

Ciasto na miodzie

Składniki

  • 4 szklanki - mąki tortowej
  • 1½ łyżeczki - proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki - sody
  • 200 g - masła
  • ½ szklanki - cukru
  • 4 - jajka
  • 5 łyżek - miodu
  • 1 l - mleka
  • ½ szklanki - cukru
  • laska wanilii
  • 15 łyżek - kaszy manny
  • 1½ kostki - masła
  • 1 kieliszek - spirytusu
  • 400 g - dżemu z czarnej porzeczki
  • orzechy włoskie w karmelu do ozdoby
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Miodownik

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia, sodę i masło. Wysiekać. Dodać cukier. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, a do dołeczka wybić jajka. Dodać miód. Zagarnąć nożem. Gdy zrobią się kluchy podsypać mąką i wyrobić. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na ½ godziny.

  2. Połowę mleka wlać do garnka. Posłodzić. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Wymieszać i zagotować.

  3. Resztą mleka zalać kaszę mannę. Wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i ugotować. Odstawić do wystudzenia.

  4. Masło utrzeć. Dodać zimną kaszę. Zmiksować. Wlać spirytus. Wymieszać.

  5. Zimne ciasto podzielić na 8 porcji. Każdą ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować. Okrągłe placki piec na blasze przez 15 minut w temp. 180 st. C. Wystudzić.

  6. Pierwszy placek posmarować masą grysikową. Przykryć drugim plackiem, docisnąć i posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Nałożyć kolejny krążek, posmarować masą z grysikiem i w ten sposób złożyć cały miodownik. Wierzch posmarować masą grysikową. Udekorować orzechami w karmelu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń