Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik

Miodownik

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 136

Dodano:

Odsłon: 7776

Gdy brak czasu na prawdziwego piernika. Zapraszam na mój blog: http://kobiecykacik.blox.pl

Składniki

  • mąka, 2,5 szklanki
  • jajka, 3
  • cukier, niepełna szklanka
  • śmietana, szklanka
  • Miód, niepełna szklanka
  • cynamon, 3 łyżeczki
  • soda, czubata łyżeczka
  • olej, 5 łyżek
  • śliwki suszone, 10 dag
  • powidła/ dżem wiśniowy
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Miodownik

Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Roztopiony, zimny miód wlewamy do jaj ( ja używam gryczanego, bo ma najlepszy posmak w cieście). Cały czas ucierając dodajemy śmietanę, mąkę, cynamon i sodę. Na końcu olej i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Wylewamy ciasto do podłużnej blachy i wsuwamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy około 50 minut.

  2. Upieczony i wystudzony piernik kroimy wzdłuż na pół i smarujemy dżemem/powidłami. Składamy. Ja do dekoracji użyłam roztopionej czekolady i posypałam orzeszkami ziemnymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń