Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Troszkę inne ciasto miodowe, bardziej wilgotne i delikatne. Przepis na ciasto znalazłam w necie a reszta moja.
Ciasto miodowe;
400g mąki tortowej
300g mąki krupczatki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
200 - 250 g margaryny Kasi
3 jaka
8 łyżek płynnego miodu naturalnego
100 ml śmietany kremówki 30%
Do miski przesiewamy mąkę tortową, mąkę krupczatkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cynamon i imbir. Wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Dodać masło, jajka, płynny miód i śmietanę. Posiekać nożem, wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy równe części, zrobić kulki, owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 60 minut. Następnie każdą część ciasta rozwałkować w prostokątnej formie o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Każdą część ciasta upiec osobno i ostudzić (najlepiej po upieczeniu przykryć lnianą ściereczką). Placki są delikatne i mogą się łamać. Musimy delikatnie wyciągać je z formy.
Masa grysikowa <x2>;
1 1/2 szklanki mleka
5 łyżek grysiku
150g cukru
120g margaryny Kasi
aromat arakowy
Mleko zagotować z grysikiem i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać aromat arakowy i po łyżce masy grysikowej. Wszystko dokładnie zmiksować.
Ponadto;
650 g konfitury śliwkowej (kwaskowej)
Polewa;
100g czekolady mlecznej
2 - 3 łyżki mleka
łyżka kakao
2 łyżki oleju
Czekoladę rozpuszczamy, dodajemy mleko, kakao i olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Lekko studzimy.
Składanie ciasta;
Ciasto miodowe
1/2 powideł
1/2 masy grysikowej
Ciasto miodowe
1/2 powideł
1/2 masy grysikowej
Ciasto miodowe
Polewa czekoladowa
Wiórka kokosowe
Ciasto wynosimy do chłodnego miejsca na minimum 12 godzin.
Ciasto miodowe nie musi od wilgnąć, jeśli jest troszkę suche wystarczy je odrobinę namoczyć letnią przegotowaną wodą.
Tak pysznej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Zapiekanka jest godna polecenia...
Odsłon: 58
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 122
Tak pysznej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Zapiekanka jest godna polecenia...
Odsłon: 58
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 122
Składniki
Ciasto miodowe; 400g mąki tortowej 300g mąki krupczatki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 200 - 250 g margaryny Kasi 3 jaka 8 łyżek płynnego miodu naturalnego 100 ml śmietany kremówki 30% Do miski przesiewamy mąkę tortową, mąkę krupczatkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cynamon i imbir. Wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Dodać masło, jajka, płynny miód i śmietanę. Posiekać nożem, wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy równe części, zrobić kulki, owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 60 minut. Następnie każdą część ciasta rozwałkować w prostokątnej formie o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Każdą część ciasta upiec osobno i ostudzić (najlepiej po upieczeniu przykryć lnianą ściereczką). Placki są delikatne i mogą się łamać. Musimy delikatnie wyciągać je z formy.
Masa grysikowa <x2>; 1 1/2 szklanki mleka 5 łyżek grysiku 150g cukru 120g margaryny Kasi aromat arakowy Mleko zagotować z grysikiem i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać aromat arakowy i po łyżce masy grysikowej. Wszystko dokładnie zmiksować.
Ponadto; 650 g konfitury śliwkowej (kwaskowej) Polewa; 100g czekolady mlecznej 2 - 3 łyżki mleka łyżka kakao 2 łyżki oleju Czekoladę rozpuszczamy, dodajemy mleko, kakao i olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Składanie ciasta; Ciasto miodowe 1/2 powideł 1/2 masy grysikowej Ciasto miodowe 1/2 powideł 1/2 masy grysikowej Ciasto miodowe Polewa czekoladowa Wiórka kokosowe Ciasto wynosimy do chłodnego miejsca na minimum 12 godzin. Ciasto miodowe nie musi od wilgnąć, jeśli jest troszkę suche wystarczy je odrobinę namoczyć letnią przegotowaną wodą.
Przepisy Desery
Desery
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Desery
Orzeszki dwusmakowe
Desery
Budyń bananowy
Desery
Torcik czekoladowo wiśniowy
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 179
Orzeszki dwusmakowe
Dla wnuków postanowiłam upiec orzeszki dwusmakowe. Wykorzystałam orzechy, kt...
Odsłon: 590