Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto miodowo-orzechowo-kawowe. Sprawdzi się nie tylko na święta, to jest moje ulubione połączenie smaków . Polecam.
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 29
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7330
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154904
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1060
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 509
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 29
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7330
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154904
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1060
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 509
Składniki
Ciasto Miód podgrzej (nie gotuj) z przyprawą do piernika, ostudź Żółtka utrzyj z cukrem ,dodaj miód. Mąkę przesiej z sodą, dodaj do masy jajecznej, białka ubij połącz z ciastem, na koniec dodaj orzechy. Ciasto podziel na pół, pierwsza część upiec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 przez około 25 minut w temperaturze 180 st. Drugą część ciasta upiec w takiej samej blaszce tylko z masą orzechową.
Masa orzechowa Posiekane orzechy zagotuj z masłem, miodem i cukrem, wyłóż na druga część ciasta. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 st.
Krem kawowy Z pół litra mleka odlej 0, 5 szklanki mleka, resztę mleka zagotuj z cukrem i kawą, obie mąki rozmieszaj w pozostałym mleku i wlej do gotującego się mleka ugotuj budyń zostaw do wystygnięcia. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę dodaj po łyżce zimnego budyniu utrzyj puszysty krem.
Na pierwszą część ciasta wyłóż krem kawowy, rozsmaruj, przykryj drugą częścią ciasta. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.