Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miodownik to tradycyjne polskie ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Z powodzeniem jednak możne pojawić się także na świątecznym stole. Jego wykonanie jest dość pracochłonne, ale bardzo proste. Ciasto najlepiej zacząć przygotowywać na kilka dni przed podaniem. Wypróbuj przepis na miodownik siostry Anastazji!
Pyszne ciasto miodowe przekładane powidłami, masą z kaszy manny, wierzch cias...
Odsłon: 22108
Sernik łaciaty siostry Anastazji to efektowna i bardzo smaczna wersja klasycz...
Odsłon: 89057
Chcesz zrobić wrażenie na rodzinie w czasie świąt lub innych spotkań? Przygot...
Odsłon: 20980
To bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Sałatka idealnie sprawdza...
Odsłon: 87
Pyszny serniczek w polewie czekoladowej z rodzynkami to idealne ciasto na świ...
Odsłon: 2268
To bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Sałatka idealnie sprawdza...
Odsłon: 87
Pyszny serniczek w polewie czekoladowej z rodzynkami to idealne ciasto na świ...
Odsłon: 2268
Składniki
Posiekaj masło na nieduże kawałki. Wszystkie składniki na ciasto włóż do dużej miski i zagnieć na gładką masę. Zwróć uwagę na wybór miodu (użyj ulubionego), ponieważ decyduje on o smaku ciasta.
Z ciasta uformuj 3 kule, owiń każdą folią spożywczą i włóż na co najmniej 30 minut do lodówki.
Rozwałkuj kulę na cienki placek i uformuj w prostokąt. Ułóż go na blasze piekarnika (rozgrzanego do 180°C), na papierze do pieczenia i wypiecz na złoty kolor. Potrwa to około 15 minut. Tak samo postąp z pozostałymi porcjami ciasta. Upieczone blaty ciasta przestudź, a jeśli masz na to czas – przechowaj parę dni w lodówce.
Gotuj w rondelku mleko z kaszą manną i cukrem waniliowym do chwili aż zgęstnieje. Cały czas mieszaj zawartość rondelka, by nie powstały grudki.
Miękkie masło ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Porcjami dodawaj do niej przestudzoną mannę, mieszając do czasu, aż powstanie jednolity krem.
Przekrój blaty na pół, dotnij identyczne prostokąty, a skrawki ciasta, które zostaną, rozkrusz w miseczce. Przełóż blaty kremem i przyprósz kruszonką z miseczki. Miodownik przechowuj w chłodnym miejscu.
Przepisy Desery
Desery
Brzoskwiniowa chmurka
Desery
Babeczki czekoladowe z malinami
Desery
Tort jojo
Desery
Babeczki wielkanocne
Brzoskwiniowa chmurka
Cztery najsmaczniejsze warstwy ciasta. Kruchy spód, brzoskwinie w galaretce,...
Odsłon: 160
Babeczki czekoladowe z malinami
Mini babeczki z malinami i kawałkami czekolady. Puszyste, delikatne, z prosty...
Odsłon: 77