Do góry

Desery Przepis na:

Miodowo-cytrynowe groszki pączkowe.

Przepis dnia 2014-02-21
Miodowo-cytrynowe groszki pączkowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 9158

Dodano:

Odsłon: 8722

Zamiast tradycyjnych pączków (które uwielbiam), postanowiłam zrobić maleńkie pączusie, zrobione po mojemu, podobne do greckich Loukoumades, zanurzone w syropie miodowo-cytrynowym.

Składniki

  • drożdże świeże 10 g
  • 25 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 160 ml ciepłego mleka
  • 25 g masła roztopionego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia
  • syrop: 3 czubate łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z połówki cytryny
  • 100 ml wody
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Miodowo-cytrynowe groszki pączkowe.

Przygotowanie

  1. Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, dodać cukier i odrobinę mąki, jak podrosną dodać jajko ubite z cukrem waniliowym i roztopionym masłem, wsypać mąkę, szczyptę soli, wlać spirytus wymieszać bardzo dokładnie na gadką masę o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Zostawić pod przykryciem by podrosło.

  2. W szerokim rondelku rozgrzać olej. Łyżeczką od herbaty zanurzonej w zimnej wodzie, nabierać małe porcje ciasta, a następnie, pomagając sobie drugą wrzucać na rozgrzany tłuszcz.
    Gdy kule z ciasta zrumienią się, odwrócić je patyczkiem drewnianym i dosmażyć. Tłuszczu powinno być tyle, by kule mogły w nim swobodnie pływać.
    Gotowe kule wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć z tłuszczu.
    Przed pieczeniem pączków przygotowujemy syrop, w rondelku gotujemy wodę dodajemy miód, cukier trzcinowy i sok z cytryny, gotujemy chwilkę i zostawiamy by wystygł.
    Jeszcze ciepłe kule zanurzamy w syropie miodowo-cytrynowym.

  3. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń