Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mirabelkowe galette"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 216
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 58
...ale pyszny.
Odsłon: 128
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 216
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 58
...ale pyszny.
Odsłon: 128
Składniki
Mąkę wymieszaj w misce z cukrem i skórką cytrynową. Masło lekko podgrzej i wlej do mąki. Domieszaj mleko. Delikatnie wyrób ciasto. Przykryj je i wstaw na 30 minut do lodówki.
Mirabelki umyj, dokładnie osusz. Przekrój na połówki i wydryluj. W miejsce po pestkach możesz włożyć suszone żurawiny. Piekarnik nagrzej do temperatury 180oC.
Ciasto rozwałkuj bezpośrednio na arkuszu pergaminu, na blaszce. Na środku placka ułóż kopczyk z mirabelek. Brzeg ciasta (o szerokości około 4 cm) zawiń na owoce i lekko dociśnij. Całość posyp brązowym cukrem. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut. Jeśli podczas pieczenia powstanie za dużo soku, nakłuj brzegi ciasta widelcem, by płyn wypłynął na zewnątrz. Udekoruj listkami mięty.Źródło: Naj