Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek zawsze się udaje i musi się znaleźć na Świątecznym stole.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5335
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 877
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5335
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 877
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Wykonanie polewy: Wszystkie składniki razem zgotować, cały czas mieszając, zdjąć z ognia, dodać żelatynę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody. Polewę studzimy i polewamy letnią placek. Polewa jest sprężysta i łatwo się kroi. Wykonanie biszkoptu: Składniki na biszkopt podzielić na dwie części. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 24cmx24 cm wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami i wylać przygotowane ciasto biszkoptowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35 minut (pieczemy dwa jednakowe biszkopty). Po upieczeniu biszkopty ostudzić, oskrobać ze skórki, nasączyć ostudzona mocną kawą i odstawić. Wykonanie kremu: Mleko połączyć z cukrem, gotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru, po czym odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodać ostudzone mleko z cukrem, następnie mleko w proszku, miksować tak długo do otrzymania jednolitej masy. Składanie placka: Na upieczony biszkopt wykładamy przygotowany krem, przykrywamy drugim biszkoptem i polewamy polewą. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Najlepiej smakuje następnego dnia.