Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Młode ziemniaki z grzybami i warzywami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 277
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 277
Składniki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy, a kiedy wystygną, kroimy na połówki lub ćwiartki.
Cukinię, paprykę, pieczarki, dymkę i czosnek czyścimy. Cukinię tniemy wzdłuż na pół, a następnie w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Paprykę i pieczarki kroimy na kawałki, a dymkę i czosnek drobno siekamy.
Na rozgrzanym na patelni oleju obsmażamy ze wszystkich stron ziemniaki. Przekładamy je do misy. Na pozostały po ziemniakach olej wrzucamy pieczarki, dodajemy plastry cukinii, przesmażamy.
Na koniec dodajemy odłożone ziemniaki, cebulkę z czosnkiem i smażymy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Gotowe danie rozkładamy na talerze, posypujemy posiekaną pietruszką i bazylią.
Latem wykorzystajmy świeże grzyby leśne.Źródło: Rewia