Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Młode ziemniaki z grzybami i warzywami"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 56
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 56
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Składniki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy, a kiedy wystygną, kroimy na połówki lub ćwiartki.
Cukinię, paprykę, pieczarki, dymkę i czosnek czyścimy. Cukinię tniemy wzdłuż na pół, a następnie w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Paprykę i pieczarki kroimy na kawałki, a dymkę i czosnek drobno siekamy.
Na rozgrzanym na patelni oleju obsmażamy ze wszystkich stron ziemniaki. Przekładamy je do misy. Na pozostały po ziemniakach olej wrzucamy pieczarki, dodajemy plastry cukinii, przesmażamy.
Na koniec dodajemy odłożone ziemniaki, cebulkę z czosnkiem i smażymy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Gotowe danie rozkładamy na talerze, posypujemy posiekaną pietruszką i bazylią.
Latem wykorzystajmy świeże grzyby leśne.Źródło: Rewia