Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mocno rumowy keks"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
Składniki
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji 1,10 zł
Rozdrobnione bakalie zalewamy rumem i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Miękkie masło lub margarynę ucieramy do białości, dodając po łyżce cukru. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku. Na koniec delikatnie, łyżką, mieszamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
Bakalie osączamy na sicie z rumu. Pozwalamy im trochę podeschnąć, a następnie prószymy mąką i wrzucamy do ciasta. Mieszamy starannie, by dobrze rozprowadzić bakalie w cieście.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy keksówki.
Na 50 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 170oC.Źródło: Rewia