Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moczka to deser, którego nie może zabraknąć na stole podczas tradycyjnej śląskiej Wigilii. To regionalne danie coraz częściej pojawia się także w innych zakątkach kraju. Nic dziwnego – choć wygląda może niezbyt efektownie, jest absolutnie pyszne. Do przygotowania moczki będziesz potrzebować dobrej jakości… starego piernika. Najlepiej z zeszłorocznych świąt. Jeśli nie dysponujesz takim, możliwie najszybciej przygotuj lub kup świeży i odłóż do wysuszenia. Im będzie twardszy, tym lepiej!
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 68
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 68
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Składniki
Rozdrobnij piernik – w zależności od tego, jak jest twardy, rozetrzyj go palcami, posiekaj nożem albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zalej piwem i odstaw do czasu, aż się zmięknie (na około 30 minut).
Posiekaj dość drobno (jednak nie za bardzo, by moczka nie stała się zbyt „wodnista”) orzechy, migdały, śliwki suszone i figi. Połącz z rodzynkami i wiśniami. Zagotuj bakalie w kompocie z dodatkiem szczypty soli. Gotuj przez około 10 minut.
Do garnka z gotującymi się bakaliami dodaj piernik (wraz z piwem, w którym się moczył), pokruszoną czekoladę i masło. Gotuj przez kolejnych 10 minut, cały czas mieszając. Pod koniec dopraw do smaku miodem i sokiem z cytryny.
Moczkę podawaj ciepłą lub schłodzoną. Po wystudzeniu zgęstnieje. Jeśli uznasz, że jest zbyt gęsta, możesz dodać do niej jeszcze trochę ciemnego piwa lub wody. Moczka smakuje najlepiej na 2-3 dzień po przygotowaniu.