Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moczka to deser, którego nie może zabraknąć na stole podczas tradycyjnej śląskiej Wigilii. To regionalne danie coraz częściej pojawia się także w innych zakątkach kraju. Nic dziwnego – choć wygląda może niezbyt efektownie, jest absolutnie pyszne. Do przygotowania moczki będziesz potrzebować dobrej jakości… starego piernika. Najlepiej z zeszłorocznych świąt. Jeśli nie dysponujesz takim, możliwie najszybciej przygotuj lub kup świeży i odłóż do wysuszenia. Im będzie twardszy, tym lepiej!
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19233
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13028
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1667
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232102
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19233
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13028
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1667
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232102
Składniki
Rozdrobnij piernik – w zależności od tego, jak jest twardy, rozetrzyj go palcami, posiekaj nożem albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zalej piwem i odstaw do czasu, aż się zmięknie (na około 30 minut).
Posiekaj dość drobno (jednak nie za bardzo, by moczka nie stała się zbyt „wodnista”) orzechy, migdały, śliwki suszone i figi. Połącz z rodzynkami i wiśniami. Zagotuj bakalie w kompocie z dodatkiem szczypty soli. Gotuj przez około 10 minut.
Do garnka z gotującymi się bakaliami dodaj piernik (wraz z piwem, w którym się moczył), pokruszoną czekoladę i masło. Gotuj przez kolejnych 10 minut, cały czas mieszając. Pod koniec dopraw do smaku miodem i sokiem z cytryny.
Moczkę podawaj ciepłą lub schłodzoną. Po wystudzeniu zgęstnieje. Jeśli uznasz, że jest zbyt gęsta, możesz dodać do niej jeszcze trochę ciemnego piwa lub wody. Moczka smakuje najlepiej na 2-3 dzień po przygotowaniu.