Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka te są bardzo kruche! Idealne na każdą okazję, bo wszystkim smakują. Moi znajomi zawsze się dziwią, że to są ciasteczka drożdżowe, ponieważ w smaku drożdży nie czuć. Najczęściej nazywają je ciasteczkami kruchymi lub maślanymi ;)
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w łyżce cukru. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej rozpuszczone drożdże, margarynę/masło, jajka i żółtko. Zagniatamy ciasto. Wkładamy je do płóciennej ściereczki, dobrze zawiązujemy i wkładamy do naczynia z zimną wodą na minimum 3 godziny.
Po tym czasie wyciągamy je z wody i ze ściereczki i podsypujemy odrobiną mąki (tak aby się nie kleiło). Dzielimy na dwie części, aby ułatwić sobie pracę. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko (około 0,5 cm), w razie potrzeby podsypujemy mąką, żeby nie przyklejało się do blatu. Wycinamy ciasteczka, najlepiej użyć do tego malutkich foremek. Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C na złoty kolor. Studzimy.
Chłodne ciasteczka obtaczamy dokładnie w cukrze pudrze. Smacznego ;)