Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka te są bardzo kruche! Idealne na każdą okazję, bo wszystkim smakują. Moi znajomi zawsze się dziwią, że to są ciasteczka drożdżowe, ponieważ w smaku drożdży nie czuć. Najczęściej nazywają je ciasteczkami kruchymi lub maślanymi ;)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 65
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 131
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 53
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 65
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 131
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 53
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w łyżce cukru. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej rozpuszczone drożdże, margarynę/masło, jajka i żółtko. Zagniatamy ciasto. Wkładamy je do płóciennej ściereczki, dobrze zawiązujemy i wkładamy do naczynia z zimną wodą na minimum 3 godziny.
Po tym czasie wyciągamy je z wody i ze ściereczki i podsypujemy odrobiną mąki (tak aby się nie kleiło). Dzielimy na dwie części, aby ułatwić sobie pracę. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko (około 0,5 cm), w razie potrzeby podsypujemy mąką, żeby nie przyklejało się do blatu. Wycinamy ciasteczka, najlepiej użyć do tego malutkich foremek. Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C na złoty kolor. Studzimy.
Chłodne ciasteczka obtaczamy dokładnie w cukrze pudrze. Smacznego ;)