Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyszło mi 12 bułek dużych z reszty ciasta zrobiłam bułę gigant
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 1806
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17890
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1933
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 1806
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17890
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1933
Składniki
Z drożdży, letniego mleka, odrobiny mąki i cukru(ja daję po łyżeczce) rozrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia drożdży. Mąkę, żółtka, cukier i gotowy rozczyn dodać do miski. Wszystko dokładnie wyrobić(ja robię ręcznie, jeśli ktoś ma robot można nim), gdy ciasto jest już wyrobione dodać rozpuszczoną margarynę i nadal wyrabiać. Wyrobione ciasto zwinąć w rulon odcinać nożem kawałki około 5 cm w dłoni rozpłaszczyć, nałożyć pół łyżki jagód, formować bułeczki, posmarować białkiem, postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy już wyrosną nastawić piekarnik na 170 - 180 stopni i piec 20 - 25 minut. Można polać lukrem ja osobiście nie lubię lukru. Można też dodać do ciasta więcej cukru, ponieważ z tego przepisu nie są za słodkie.