Do góry

Desery Przepis na:

morelowy budyń jaglany

morelowy budyń jaglany

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2700

Dodano:

Odsłon: 5920

zdrowy deser z kaszy jaglanej i świeżych moreli - również dla wegetarian, wegan i bezglutenowców

Składniki

  • 120 ml kaszy jaglanej
  • około 300 ml mleka sojowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki stewii
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 morele
  • łyżeczka agar
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
morelowy budyń jaglany

Przygotowanie

  1. Kaszę opłukuję na sitku i przekładam do garnka. Zalewam mlekiem sojowym, dodaję sól i olej rzepakowy. Zagotowuję wszystko, po czym zmniejszam moc palnika do minimum i gotuję do pochłonięcia przez kaszę płynu /ważne, żeby kasza był miękka - w razie potrzeb należy dodać mleka/. Mieszam od czasu do czasu.

  2. Po ugotowaniu zdejmuję kaszę z palnika. Stewię i agar rozpuszczam w niewielkiej ilosci letniej wody. Dodaję do kaszy i mieszam energicznie do połączenia. Dodaję 3 pokrojone na kawałki morele. Wszystk orazem blenduję, przekładam do naczyń i pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Wkładam do lodówki, najlepiej na kilka godzin /chociaż z doświadczenia wiem, że ciepły i letni budyń też wchodzi jak marzenie/. Ozdabiam ostatnią morelą i świeżą miętą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń