Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Motylek z owocami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Do mąki wsyp cukier oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, żółtko oraz śmietanę. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na ok. 60 min. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm i wylep nim dno foremki w kształ cie motyla. Można też przygotować szablon motyla z papieru i wyciąć z ciasta pożądany kształt. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C.
Do rondelka wlej mleko i śmietankę, podgrzej. Żółtka utrzyj z cukrem oraz cukrem wanilinowym, pod koniec wsypując mąkę. Wlej do rondelka, gotuj mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Ciasto posmaruj kremem budyniowym, udekoruj owocami.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 260 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie