Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mozzarella na sałacie"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 45
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 290
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 45
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 290
Składniki
Mozzarellę osącz z zalewy, osusz. Na desce układaj na krzyż po dwa plasterki szynki dojrzewającej. Na każdej takiej porcji połóż kulkę mozzarelli. Owiń wystającymi paseczkami wędliny, tworząc pakunki.
Śliwki rozmroź, pozostaw na sicie do osączenia. Przekrój owoce na połówki, pozbaw pestek. Następnie pokrój śliwki na mniejsze kawałki.
Mieszankę sałat opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki porwij. Słonecznik upraż na suchej patelni.
W misce wymieszaj 4 łyżki oleju, sok z limonki, ocet winny oraz miód. Dressing dopraw łyżeczką musztardy, roztartym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem do smaku. Włóż sałaty i śliwki, wymieszaj.
Rozgrzej 1-2 łyżki oleju, obsmaż z dwóch stron mozzarellę w szynce. Ułóż na sałacie. Posyp słonecznikiem.Źródło: Świat kobiety