Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muffinkowe choinki są smaczne i przyciągają wzrok:). Wystarczy dosłownie chwila by je zrobić, bo nie ma w nich nic wymyślnego. Fantastyczna jadalna ozdoba na świąteczny stół. Ja zrobiłam je z podstawowego przepisu na muffinki, jednak można zrobić swoje ulubione:). Przepis na 6 sztuk.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2481
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 83
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 170
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 741
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2481
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 83
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 170
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 741
Składniki
W osobnych miskach mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier sól i mokre: jajko, mleko i olej. Łączymy ze sobą zawartości obu misek, mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Studzimy.
W misce ubijamy śmietanę 30% wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy mascarpone i barwnik spożywczy w preferowanej ilości, nadal miksujemy do dokładnego połączenia składników. Jeśli uznamy, że kolor jest zbyt mało intensywny, możemy dodać więcej barwnika. Krem chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut.
Za pomocą szprycy z ozdobną końcówką lub rękawa cukierniczego wykładamy krem na każdą z babeczek formując kształt choinki: zaczynamy od dużych okręgów na spodzie. Im wyżej, zataczamy mniejsze okręgi. Posypujemy cukrowymi ozdobami, u mnie są to złote perełki.