Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno czekoladowe muffinki z nadzieniem z konfitury wiśniowej i kremem kajmakowym z dodatkiem likieru ajerkoniakowego. Szybkie do wykonania a smakują wybornie. Polecam:))
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 27
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3508
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 114
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 839
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 27
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3508
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 114
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 839
Składniki
Składniki na muffinki powinny mieć temp. pokojową. Masło przełożyć do garnka i rozpuścić. Do masła dodać czekoladę połamaną na kawałki i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać kakao i wymieszać. Lekko przestudzić. Wbić jajka. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać jogurt grecki i wymieszać. W osobnej, dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder. Masę czekoladową przełożyć do suchych składników, dodać likier amaretto i dokładnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Jeśli mamy formę na 24 muffinek to ciasto przekładamy do 1/2 – 2/3 wysokości papilotki i od pieczemy. Natomiast jeśli mamy foremkę na mniejszą ilość muffinek to wtedy pieczemy jedną partię a następnie kolejną partię muffinek. Ciasto może poczekać na swoją kolej pieczenia. Muffinki należy piec ok. 25 min. Po upieczeniu muffinki wystudzić.
Masło utrzeć mikserem na puch. Do utartego masła dodawać partiami kajmak i ucierać do uzyskania jednolitego kremu. Na końcu dodać likier ajerkoniakowy i dokładnie wymieszać. Włożyć na 30 min. do lodówki w celu lekkiego stężenia.
W każdej muffince wydrążyć łyżeczką wgłębienie i w to miejsce wkładać łyżeczką konfiturę wiśniową. Na wierzch wycisnąć krem kajmakowy i posypać okruchami z wydrążonego ciasta muffinkowego. Muffinki przechowywać w lodówce. Smacznego!