Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno czekoladowe muffinki z nadzieniem z konfitury wiśniowej i kremem kajmakowym z dodatkiem likieru ajerkoniakowego. Szybkie do wykonania a smakują wybornie. Polecam:))
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22477
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14759
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4559
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43867
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 586
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 584
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22477
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14759
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4559
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43867
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 586
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 584
Składniki
Składniki na muffinki powinny mieć temp. pokojową. Masło przełożyć do garnka i rozpuścić. Do masła dodać czekoladę połamaną na kawałki i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać kakao i wymieszać. Lekko przestudzić. Wbić jajka. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać jogurt grecki i wymieszać. W osobnej, dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder. Masę czekoladową przełożyć do suchych składników, dodać likier amaretto i dokładnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Jeśli mamy formę na 24 muffinek to ciasto przekładamy do 1/2 – 2/3 wysokości papilotki i od pieczemy. Natomiast jeśli mamy foremkę na mniejszą ilość muffinek to wtedy pieczemy jedną partię a następnie kolejną partię muffinek. Ciasto może poczekać na swoją kolej pieczenia. Muffinki należy piec ok. 25 min. Po upieczeniu muffinki wystudzić.
Masło utrzeć mikserem na puch. Do utartego masła dodawać partiami kajmak i ucierać do uzyskania jednolitego kremu. Na końcu dodać likier ajerkoniakowy i dokładnie wymieszać. Włożyć na 30 min. do lodówki w celu lekkiego stężenia.
W każdej muffince wydrążyć łyżeczką wgłębienie i w to miejsce wkładać łyżeczką konfiturę wiśniową. Na wierzch wycisnąć krem kajmakowy i posypać okruchami z wydrążonego ciasta muffinkowego. Muffinki przechowywać w lodówce. Smacznego!