Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 262

Dodano:

Odsłon: 99

Uwielbiam robić muffinki, można z nimi kombinować na różne sposoby. Tak na szybko i prosto, żeby coś słodkiego w domu było, powstały muffinki dyniowe z korzenną nutką. W tym przepisie podaje również sposób na przygotowanie pulpy dyniowej, która jest tu potrzebna.

Składniki

  • 400g mąki
  • 4 jajka
  • 130g cukru zwykłego lub trzcinowego
  • 300g pulpy dyniowej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej (robimy sami lub dajemy przyprawę do piernika)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Muffinki dyniowe

Przygotowanie

  1. Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Miksujemy przez chwilę.

  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawa korzenną. Dodajemy po łyżce do jajek z cukrem na przemian z pulpą dyniową i olejem.

  3. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. C przez 20-25min.
    Smacznego) :)

    Gdyby ktoś nie wiedział jak zrobić pulpę to podaję przepis. Jeśli mamy dynię utartą i zamrożoną, to wystarczy ją na gazie rozgotować na papkę. Jeśli mamy dynię świeżą to kroimy ją na mniejsze kawałki, wydrążamy środek, układamy na blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 st. C przez ok 30-45min, aż dynia zmięknie i łatwo będzie wchodziła w nią wykałaczka. Po upieczeniu dynię oddzielamy od skóry, blendujemy i pulpa gotowa. Składamy do woreczków i możemy zamrozić lub przez kilka dni przechowywać w lodówce.


    Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń