Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka nadaje piękny kolor i mnóstwo aromatu.
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 2765
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 425
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2316
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 2765
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 425
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2316
Składniki
Muffinki. Limonki sparzamy i szorujemy. Ocieramy skórkę (tylko zieloną część) i wyciskamy sok. Mieszamy mąkę, cukier, proszek, mleko, olej, jajko, sok i skórkę z limonki. Miksujemy chwilę - tylko do połączenia składników. Ciasto jest dość luźne. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami lub papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto mniej więcej do 2/3 wysokości formy. Pieczemy w 190 stopniach przez 18-20 minut do suchego patyczka.
Sos. Limonkę sparzamy, ocieramy skórkę, wyciskamy sok. Ciepłe masło miksujemy z cukrem. Dodajemy porcjami serek cały czas miksując. Na końcu dodajemy sok z limonki i jeszcze chwilę miksujemy. Sos nakładamy na ostudzone muffinki, górę posypujemy startą skórką z limonki.