Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli będziecie przygotowywać te babeczki oczywiście jako bazę możecie wykorzystać klasyczny przepis na muffinki. Ja jednak zdecydowałam się tym razem wykorzystać maślankę, która nadaje im zupełnie inny smak. Wypróbujcie sami.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31252
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31252
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Składniki
Z muffinkami sprawa zawsze jest niezwykle prosta. Zaczynamy od wymieszania wszystkich suchych składników a w osobnej misce wszystkich mokrych składników (poza porzeczkami). Następnie łączymy suche i mokre składniki niezbyt dokładnie. Gdy wyjdzie nam względnie jednolita masa (może mieć grudki) dodajemy porzeczki i ostrożnie mieszamy, tak aby nie porozgniatać owoców.
Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, Każdą napełniamy mniej więcej do wysokości 3/4 ciastem. Z wierzchu posypujemy jeszcze kilkoma porzeczkami.
W osobnej miseczce ucieramy ze sobą składniki na kruszonkę. Nie musi wyjść z tego bardzo zwarte ciasto. Posypujemy kruszonką każą babeczkę.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W zależności np. od wydajności naszego piekarnika lub wilgotności porzeczek czas może się zmieniać, dlatego warto zastosować metodę "suchego patyczka". Zrumieniona kruszonka też będzie niezawodnym znakiem, że babeczki są gotowe :)