Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki na maślance z porzeczkami i kruszonką

Muffinki na maślance z porzeczkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 48

Dodano:

Odsłon: 3541

Jeśli będziecie przygotowywać te babeczki oczywiście jako bazę możecie wykorzystać klasyczny przepis na muffinki. Ja jednak zdecydowałam się tym razem wykorzystać maślankę, która nadaje im zupełnie inny smak. Wypróbujcie sami.

Składniki

  • 250 ml maślanki
  • 125 ml stopionego masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki ekstraktu wanilowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki brązowego cukru (możecie użyć też zwykłego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki
  • szklanka czerwonych porzeczek (a nawet więcej :))
  • Kruszonka:
  • łyżka masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • łyżeczka cukru
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z muffinkami sprawa zawsze jest niezwykle prosta. Zaczynamy od wymieszania wszystkich suchych składników a w osobnej misce wszystkich mokrych składników (poza porzeczkami). Następnie łączymy suche i mokre składniki niezbyt dokładnie. Gdy wyjdzie nam względnie jednolita masa (może mieć grudki) dodajemy porzeczki i ostrożnie mieszamy, tak aby nie porozgniatać owoców.

  2. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, Każdą napełniamy mniej więcej do wysokości 3/4 ciastem. Z wierzchu posypujemy jeszcze kilkoma porzeczkami.

  3. W osobnej miseczce ucieramy ze sobą składniki na kruszonkę. Nie musi wyjść z tego bardzo zwarte ciasto. Posypujemy kruszonką każą babeczkę.

  4. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W zależności np. od wydajności naszego piekarnika lub wilgotności porzeczek czas może się zmieniać, dlatego warto zastosować metodę "suchego patyczka". Zrumieniona kruszonka też będzie niezawodnym znakiem, że babeczki są gotowe :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń