Słodki, smaczny deser do przygotowania w 30 min. Polecam, bo warto spróbować ;)
Muffinki z gruszką
Składniki
Ciasto
- mąka pszenna 1 szklanka
- kakao 1 łyżka
- cukier drobny 3/4 szklanki
- soda oczyszczona 1 1/2 łyżeczki
- rum biały 4 łyżki
- jaja 2 szt
- przecier jabłkowy 4 łyżki
- mleko 1/2 szklanki
Dodatki
- gruszki 3 szt
- cukier puder 1 łyżka
Składniki
Ciasto
- mąka pszenna 1 szklanka
- kakao 1 łyżka
- cukier drobny 3/4 szklanki
- soda oczyszczona 1 1/2 łyżeczki
- rum biały 4 łyżki
- jaja 2 szt
- przecier jabłkowy 4 łyżki
- mleko 1/2 szklanki
Dodatki
- gruszki 3 szt
- cukier puder 1 łyżka
Etapy przygotowania
W jednej misce połączyć i wymieszać ze sobą wszystkie "suche" produkty.
Do drugiej przelać wszystkie "mokre" składniki", następnie przesypać do nich suche, całość połączyć.
Na koniec dodać przecier jabłkowy i całość bardzo dokładnie wymieszać.
Owoce obrać i pokroić w ćwiartki. Do papilotek nakładać ciasta do 2/3 wysokości i następnie dodawać gruszki.
Piec w temp. 175 stopni przez ok.20-25 min.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy
Podaję prosty i szybki przepis na miękkie , kruche i soczyste mięso do obiadu...
Odsłon: 142
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 840
Jak karnawał to i pysznych faworków czy Paczków nie może zabraknąć Dzis przy...
Odsłon: 87
Ostatnio komentowane przepisy
Podaję prosty i szybki przepis na miękkie , kruche i soczyste mięso do obiadu...
Odsłon: 142
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 840
Jak karnawał to i pysznych faworków czy Paczków nie może zabraknąć Dzis przy...
Odsłon: 87
Składniki
- mąka pszenna 1 szklanka
- kakao 1 łyżka
- cukier drobny 3/4 szklanki
- soda oczyszczona 1 1/2 łyżeczki
- rum biały 4 łyżki
- jaja 2 szt
- przecier jabłkowy 4 łyżki
- mleko 1/2 szklanki
- gruszki 3 szt
- cukier puder 1 łyżka
W jednej misce połączyć i wymieszać ze sobą wszystkie "suche" produkty.
Do drugiej przelać wszystkie "mokre" składniki", następnie przesypać do nich suche, całość połączyć.
Na koniec dodać przecier jabłkowy i całość bardzo dokładnie wymieszać.
Owoce obrać i pokroić w ćwiartki. Do papilotek nakładać ciasta do 2/3 wysokości i następnie dodawać gruszki.
Piec w temp. 175 stopni przez ok.20-25 min.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
taka fasolka nie tylko nie przetrzyma ale jak ją ugotowaną włożyć do słoja i zagotować to jest miękka i się rozłazi. Ostatnie dwa lata robimy tak: surową do słoja, zalać wodą z solą i pasteryzować 3x po pół godziny w odstępie doby. Gdy jakiś słoik "puścił" to zrobiła się kiszona, lekko kwaskowata ale do sałatki była dobra.
Nie przetrwa zimy.
Pamiętam,że kiedyś gotowałam tak fasolkę jak glaster.Dwa razy co najmniej po pół godziny w odstępie doby.To ważne bo inaczej cała nasza praca wyląduje w koszu z niemiłym zapaszkiem.
fasolka musi być pasteryzowana i to dość długo , tak nie przetrzyma zimy
Fasolka ciężko się przechowuje.Lubi psuć się w słojach.A tu tak bez pasteryzacji?Jak długo można trzymać ją w słojach?Przepis ogólnie prosty i ciekawy.