Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie do zrobienia, łatwe, niedrogie i smaczne muffinki zebra. Idealne do kawy. Posmakują rodzinie i gościom.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1063
Polecam.
Odsłon: 1025
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 914
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1063
Polecam.
Odsłon: 1025
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 914
Składniki
ajka utrzeć z cukrem i szczypta soli na puszysta masę. Do utartych jajek, kolejno i powoli dodawać olej oraz kefir, cały czas mieszając. Następnie dodać przesiana mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, Całość dobrze wymieszać.
Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie w miarę równe części. Do jednej dodać dwie łyżki maki pszennej, a do drugiej kakao. Obie masy dobrze wymieszać do polaczenia składników.
Formę do wypieku muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Do każdej z nich, na przemian, wlewać lyzka masę ciemna i jasna. Papilotki wypełnić do 3/4 ich wysokości. Następnie za pomocą wykałaczki przeciągnąć kilka razy przez ciasto, tworząc nieregularny wzór. Patrz film.
Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 st. C przez około 25 minut. Do suchego patyczka. Gotowe muffinki posypać cukrem pudrem , polać polewa czekoladowa lub udekorować kremem. Smacznego!