Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny dla snickersowych skrytożerców

Muffiny dla snickersowych skrytożerców

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1952

Dodano:

Odsłon: 1979

Pachną przepięknie, smakują cudnie i ... ciekawie. Dla wielbicieli snickersów i nie tylko!

Składniki

  • składniki suche:
  • 4 batoniki snickers (50g każdy)
  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • składniki mokre:
  • 100g masła
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka aromatu śmietankowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).

  2. Trzy snickersy kroimy w kostkę o boku wielkości 0,5cm. Najpierw batonik kładziemy na boku i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Tak powstałe płaty batonika kroimy w równą kostkę. Czwartego snickersa kroimy w cieniutkie plastry (powinno ich wyjść około 12-14). Polecam użyć do tego celu cienkiego i bardzo ostrego noża, w innym wypadku zmiażdżymy i zniekształcimy batoniki przy krojeniu.

  3. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dokładamy posiekane w kostkę batoniki i wszystko razem mieszamy.

  4. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt waniliowy, aromat śmietankowy, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.

  5. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.

  6. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie na wierzch każdej muffiny układamy po 1-2 plasterkach batonika i lekko wciskamy w ciasto.

  7. Tak przygotowane muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Powinny pięknie urosnąć, zarumienić się, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 20 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń