Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny dla snickersowych skrytożerców

Muffiny dla snickersowych skrytożerców

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 2178

Dodano:

Odsłon: 2056

Pachną przepięknie, smakują cudnie i ... ciekawie. Dla wielbicieli snickersów i nie tylko!

Składniki

  • składniki suche:
  • 4 batoniki snickers (50g każdy)
  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • składniki mokre:
  • 100g masła
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka aromatu śmietankowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Muffiny dla snickersowych skrytożerców

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).

  2. Trzy snickersy kroimy w kostkę o boku wielkości 0,5cm. Najpierw batonik kładziemy na boku i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Tak powstałe płaty batonika kroimy w równą kostkę. Czwartego snickersa kroimy w cieniutkie plastry (powinno ich wyjść około 12-14). Polecam użyć do tego celu cienkiego i bardzo ostrego noża, w innym wypadku zmiażdżymy i zniekształcimy batoniki przy krojeniu.

  3. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dokładamy posiekane w kostkę batoniki i wszystko razem mieszamy.

  4. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt waniliowy, aromat śmietankowy, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.

  5. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.

  6. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie na wierzch każdej muffiny układamy po 1-2 plasterkach batonika i lekko wciskamy w ciasto.

  7. Tak przygotowane muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Powinny pięknie urosnąć, zarumienić się, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 20 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń