Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna porcja weekendowych muffinów. Tym razem puszyste cytrynowe z makiem i cytrynową pianką. Te wyjątkowo nie mają w środku żadnych niespodzianek. Dobre do popołudniowej herbaty.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 170
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 152
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 81
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 170
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 152
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 81
Składniki
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C. Masło rozpuścić i ostudzić.
Cukier utrzeć z masłem na gładką masę, dodać jajka, sól i jogurt naturalny. Wszystko wymieszać.
Wymieszać wszystkie suche składniki :mąkę, proszek do pieczenia, sodę, mak i skórkę z cytryny.
Dodać suche składniki do jogurtowej masy i wymieszać aż do otrzymania konsystencji muffinowego ciasta. Foremki wypełnić do 3/4 wysokości i piec przez 20-25 minut, aż będą lekko zarumienione i wyrośnięte.
Jajko sparzyć wrzątkiem i ostrożnie oddzielić białko od żółtka. Ubić białko na gęstą pianę. Dodawać powoli cukier i sok z cytryny, ciągle ubijając, aż do otrzymania białej gładkiej pianki.
Muffiny wyjąć i schłodzić na kratce. Dekorować pianką po całkowitym wystygnięciu.