Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna porcja weekendowych muffinów. Tym razem puszyste cytrynowe z makiem i cytrynową pianką. Te wyjątkowo nie mają w środku żadnych niespodzianek. Dobre do popołudniowej herbaty.
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 141
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 70
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 100
Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka...
Odsłon: 54
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 48
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 141
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 70
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 100
Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka...
Odsłon: 54
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 48
Składniki
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C. Masło rozpuścić i ostudzić.
Cukier utrzeć z masłem na gładką masę, dodać jajka, sól i jogurt naturalny. Wszystko wymieszać.
Wymieszać wszystkie suche składniki :mąkę, proszek do pieczenia, sodę, mak i skórkę z cytryny.
Dodać suche składniki do jogurtowej masy i wymieszać aż do otrzymania konsystencji muffinowego ciasta. Foremki wypełnić do 3/4 wysokości i piec przez 20-25 minut, aż będą lekko zarumienione i wyrośnięte.
Jajko sparzyć wrzątkiem i ostrożnie oddzielić białko od żółtka. Ubić białko na gęstą pianę. Dodawać powoli cukier i sok z cytryny, ciągle ubijając, aż do otrzymania białej gładkiej pianki.
Muffiny wyjąć i schłodzić na kratce. Dekorować pianką po całkowitym wystygnięciu.