Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny pomarańczowe

Muffiny pomarańczowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 2112

Dodano:

Odsłon: 591

Leciutkie, puszyste i ekspresowe!

Składniki

  • (ok. 15 sztuk)
  • 250g mąki
  • 120g cukru
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g maślanki
  • 80ml oleju rzepakowego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 2 pomarańcze
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Muffiny pomarańczowe

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).

  2. Jedną pomarańczę obieramy, dzielimy na kawałki, obieramy z błonki i kroimy na mniejsze kawałki (nie mogą być zbyt małe – jedna cząstka na 2-3 kawałki). Przekładamy na sitko. Drugi owoc wyciskamy.

  3. 50ml soku pomarańczowego łączymy z maślanką, jajkiem, olejem i ekstraktem pomarańczowym. Roztrzepujemy trzepaczką do połączenia się wszystkich składników.

  4. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dokładamy kawałki pomarańczy i wszystko razem mieszamy, bardzo delikatnie obtaczając cząstki pomarańczy mąką. (Dzięki temu kawałki pomarańczy nie rozpadną nam się w cieście, ani nie opadną na dno muffin).

  5. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.

  6. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25minut na ciemnozłoty kolor.

  7. Po wyjęciu studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń