Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leciutkie, puszyste i ekspresowe!
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...
Odsłon: 97
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 936
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 323
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...
Odsłon: 97
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 936
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 323
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
Jedną pomarańczę obieramy, dzielimy na kawałki, obieramy z błonki i kroimy na mniejsze kawałki (nie mogą być zbyt małe – jedna cząstka na 2-3 kawałki). Przekładamy na sitko. Drugi owoc wyciskamy.
50ml soku pomarańczowego łączymy z maślanką, jajkiem, olejem i ekstraktem pomarańczowym. Roztrzepujemy trzepaczką do połączenia się wszystkich składników.
Do osobnej miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dokładamy kawałki pomarańczy i wszystko razem mieszamy, bardzo delikatnie obtaczając cząstki pomarańczy mąką. (Dzięki temu kawałki pomarańczy nie rozpadną nam się w cieście, ani nie opadną na dno muffin).
Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25minut na ciemnozłoty kolor.
Po wyjęciu studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.